Objevte mražené ovoce- obsahuje podobné množství zdraví prospěšných látek jako čerstvé

Čerstvá zelenina a ovoce jsou obvykle nutričně nejvíce hodnotné. Ale mražené produkty mohou být také skvělou alternativou. Mražené ovoce a zelenina mají podobný obsah vitaminů a dalších důležitých živin jako čerstvé výrobky. 

Chcete-li dosáhnout rovnováhy mezi cenou, pohodlím a zdravím, pak je vhodné zařadit i mraženoé ovoce a zeleninu.

Jako prevence chronických zánětů v těle je doporučováno každý den sníst alespoň 400 g zeleniny a ovoce.

Kombinace čerstvé a mražené zeleniny a ovoce vám pomůže naplnit denní potřebu a podpořit tak své zdraví. Minimální doporučený počet porcí je 5 (3 porce zeleniny a 2 porce ovoce) = alespoň 400 g na osobu a den. 

Čerstvé produkty jsou samozřejmě nejlepší. Nabízejí největší množství a rozmanitost živin. Ale jak čerstvé jsou vaše potraviny? V jakém stavu a za kolik je nakupujete, jak dlouho je pak doma skladujete? To vše hraje roli!

Jak vybírat - pozor na přepravu a skladování čerstvé zeleniny a ovoce

Obsah sacharidů, bílkovin, vlákniny a minerálních látek se mezi čerstvým nebo mraženým ovocem a zeleninou příliš neliší. Vitaminy a další prospěšné látky z rostlin (fytonutrienty) se však mohou rozložit, pokud jsou nevhodně skladovány v obchodě nebo doma i ve vaší ledničce. Pokud si nekoupíte zeleninu a ovoce čerstvě sklizenou přímo od výrobce, může pak obsahovat daleko méně vitaminů a fytonutrientů, než si myslíte. Dobrou zprávou je, že mražená zelenina a ovoce má také dostatek živin. Při výběru mezi čerstvým a mraženým musíte, především v zimním a jarním obdobím, zvážit cenu, výživovou hodnotu, ale i jejich dostupnost. Mražená zelenina a ovoce je zdravou alternativou k čerstvému.

Jezte denně různé druhy zeleniny a ovoce

Je dobré si uvědomit, že tělo potřebuje pro zdraví poměrně malé množství základních živin. Pokud jíte denně různé druhy ovoce a zeleniny, je vysoká pravděpodobnost, že tělo dostane to, co potřebuje. A je poměrně jedno, zda si koupíte čerstvé, zmrazené nebo kombinaci obou těchto typů potravin.

Jaký je rozdíl mezi čerstvou a zmrazenou potravinou

Čerstvé produkty mohou během skladování nebo vaření ztratit polovinu i více vitaminů a fytonutrientů. Při mrazení se ztratí méně vitaminů A a E rozpustných v tucích ve srovnání s vitaminy rozpustnými ve vodě, jako je např. vitamin C. Mražené ovoce a zelenina mohou obsahovat více vitaminů a fytonutrientů, než několik dnů staré „čerstvé potraviny“. Je potřeba si uvědomit, že i nevhodná kulinární úprava, rozmrazení, vaření mohou také podstatně snížit obsah cenných látek.

Co je vlastně čerstvé

Každému je zřejmé, že zvadlý listový salát a scvrklé papriky nejsou vzorem čerstvosti. Ideální by byl nákup na ranním trhu od farmářů, ale takový zdroj není často dostupný. I potraviny, které v obchodě vypadají svěže a nepoškozené, mohly být sklizeny nezralé, aby se daly přepravovat a skladovat delší dobu a zákazníkům byly dodány s minimálním poškozením. Takový proces je ale problematický z hlediska obsahu živin ve srovnání s přirozeně dozrálou zeleninou a ovocem. Kupříkladu přítomné vitaminy skupiny B a C jsou vysoce citlivé na teplo, světlo a působení kyslíku. Například mrkev může během týdne skladování v chladu ztratit téměř 80 % svého vitaminu C.

Alternativy k čerstvým produktům

Pro přípravu mražené zeleniny a ovoce se sklízejí zralé plody, většinou se krátce blanšírují a zmrazí se ihned po sklizni. To pomáhá zachovat nutriční hodnotu. Někdy dokonce mohou být mražené produkty při balení obohaceny vitaminem C, aby se zabránilo jejich hnědnutí (brání oxidaci kyslíkem). Nakonec taková potravina může obsahovat i více tohoto vitaminu, než kolik získáte z čerstvých produktů.

Srovnání lednových cen vybraných druhů mraženého ovoce a zeleniny

Zelenina a ovoce v zamraženém stavu (a s obdobnou nutriční hodnotou jako čerstvě utržený produkt, jak bylo popsáno výše) může mít mimo sezónu i podstatně levnější variantou než dražší dovozové „čerstvé“ produkty. Mražené produkty jsou teď v lednu o 12 – 96 % levnější. 

boruvky.pngjahody.png

 

Zdroj: CZVP SZÚ, leden 2021

© Objevte zmrazenou zeleninu a ovoce - přínos pro zdraví je zaručen

Ruprich,J., Bischofová,S., Dofková,M.

© Ruprich,J. a kol.: Objevte zmrazenou zeleninu a ovoce - přínos pro zdraví je zaručen CZVP SZÚ, leden 2021