Podpořte svou imunitu rakytníkem!

Chladné počasí i koronavirus se nás letos drží, a proto je stále v kurzu posilovat naší imunitu. A kdo je tím nejlepším pomocníkem na podporu imunity? Právě rakytník!!!

Rakytník obsahuje celou řadu vitaminů:

  • vitamíny skupiny B - B1, B3 (udržují správnou funkci centrální nerovoé soustavy), B6, B3 a B9 - kyselina listová (krvetvorba, vývoj plodu)
  • C, D (správný růst a vývoj kostí)
  • E (antioxidační účinky)
  • K (krevní srážlivost).

Vyzkoušejte pár jednoduchých receptů z mražených plodů rakytníku a podpořte svou imunitu!

 

Rakytníkový sirup

Ingredience:

2 kg plodů mraženého rakytníku 

Cca 1kg cukru krupice 

1/2 lžičky kyseliny citronové

jemné sítko nebo odšťavňovač a láhve s uzávěrem.

 

Postup:

Do velké mísy postupně rozdrtíme a propasírujeme omyté bobulky rakytníku pomocí jemného sítka a lžíce, případně můžeme opakovaně použít odšťavňovač. Důkladně vymačkejte z plodů šťávu, kterou pak smícháme s cukrem a kyselinou citronovou. Vše mícháme dokud se cukr nerozpustí. 

Sirup nevaříme, ohříváme maximálně na 75 stupňů, aby se zachovaly všechny účinné látky a vitamíny. 

Poté sirupem plníme předem vysterilizované lahve. Sirup se dá uchovávat buď v lednici, nebo v chladu a tmě, případně se dá šťáva uchovávat v mrazáku.

 

Rakytníkovy sirup s medem

Ingredience:

500-600 g rakytníku (ideální je mražený rakytník)

200 g medu

šťáva z 1-2 ks zázvoru

2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Rakytník pečlivě rozmixujeme a vymačkáme z něj co nejvíce šťávy. Přidáme k němu na jemno nastrouhaný zázvor a ten také důkladně vymačkáme. K této vymačkané šťávě přidejte med a šťávu z citronu a je hotovo. 

 

 

Džem z rakytníku

Ingredience:

1000 g bobulí mraženého rakytníku

3-4 lžičky citrusového pektinu

500 g cukru

75 ml vody

 

Postup:

Mražené bobule rakytníku vaříme zhruba 5 min než změknou a poté je tyčovým mixérem rozmixujeme. Potom vše smícháme se stejným množstvím cukru a pektinu. Vzniklou směs povaříme za stálého míchání ještě dalších 5 min. Poté přimícháme zbylý cukr a povaříme do zhoustnutí. Ještě teplou marmeládu plníme do předem vysterilizovaných sklenic a nechám do vychladnutí stát dnem vzhůru.

 

Rakytníková marmeláda s vanilkovým pudinkem

2kg mražené bobule rakytníku 

2kg cukru krystal

2 sáčky Gelfixu 1:1 na hodně kyselé ovoce

1/2 vanilkového pudinku

Postup:

Plody mraženého rakytníku důkladně povaříme (min 5 min), směs propasírujeme, přidáme Gelfix dle návodu a nakonec cukr. Nakonec  důkladně vmícháme půlku vanikového pudinku. 

Uvařenou marmeládu ihned vlijeme do předem vysterilizovaných sklenic a otočíme víčkem dolů do vychladnutí.

 

Džus z rakytníku

Ingredience:

1 kg bobulí mraženého rakytníku

500 ml vody

3 lžíce javorového sirupu

máta na ozdobení

 

Postup:

Bobule rakytníku s trochou vody rozmixujeme do úplného pyré a postupně přiléváme vodu. Nakonec přidáme javorový sirup a ještě chvilku promixujeme. 

Džus podáváme čerstvý s ledem.

 

Rakytník si své vysoké hodnoty vitaminů zachovává i ve formě mraženého ovoce. Rakytník nachází své široké využití v potravinářství. Dodáváme hluboce zmrazené rakytníkové plody. Rakytník je před zmražením důkladně omyt a odstopkován.